donderdag 13 september 2012

Patiënten krijgen kunstevenwichtsorgaan


MAASTRICHT - Artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om een kunstevenwichtsorgaan te implanteren bij mensen.
Foto: ANP

Woensdag kregen twee patiënten in Maastricht tijdens een operatie een implantaat waarmee hun evenwichtsgevoel weer hersteld moet worden. Dat liet het universitair ziekenhuis van Maastricht donderdag weten.

Volgens kno-arts professor Robert Stokroos, die de operaties leidde, zal pas over een aantal weken duidelijk zijn of de operatie echt geslaagd is. ''Maar de eerste metingen vlak na de operatie lieten positieve resultaten zien'', aldus Stokroos donderdag.

Het implantaat wordt gekoppeld aan de evenwichtszenuwen van de patiënt. De bedoeling is dat daardoor het evenwichtsgevoel hersteld wordt. Beide geopereerde patiënten hadden een volledige uitval van het evenwichtsorgaan. Bij de ene patiënt kwam dat door een erfelijke aandoening, bij de andere door een hersenvliesontsteking.

De artsen hebben bewust gekozen om de implantaten in te brengen bij mensen waarbij het evenwichtsorgaan het helemaal niet meer deed, ''want zo krijgen we de meest zuivere resultaten van het apparaat zelf'', meent Stokroos.

Dit is goed nieuws om te horen, dit zou voor mij een heel andere toekomst kunnen worden, mocht ik daar voor in aanmerking komen.
Door mijn evenwichtsstoornis zijn er veel dingen wat ik niet meer kan doen.

Geen opmerkingen: