dinsdag 15 oktober 2013

Fiets blijkt vaak prima alternatief voor truck

De helft van het goederentransport in de Europese steden kan worden gedaan door fietsen. Dat blijkt uit de voorlopige conclusies van een Europees project.
Fiets blijkt vaak prima alternatief voor truck



De Europese Unie heeft in 2011 het driejarig project Cycle logistics gestart. Het project brengt in kaart hoeveel van het goederenvervoer (privé en commercieel) per se met vrachtwagens of auto's gedaan moeten worden. Het onderzoek wordt gedaan in 322 steden.
51 procent fiets

Het doel is gevaarlijke en vervuilende trucks voor goederentransport in de stad te weren ten faveure van cargo fietsen. Uit de eerste gegevens van het onderzoek, dat volgend jaar afloopt, blijkt dat 51 procent van de commerciële leveringen per fiets gedaan kan worden. Als het gaat om privé ritten met goederen is de fiets in 42 procent van de tijd een betere optie boven truck.
Initiatieven

Ikea zet al jaren de fiets in als vervoersoptie, onder meer in Delft. Klanten kunnen tegen een vergoeding van minimaal 10 euro een Ikea bakfiets huren. De Franse supermarktketen Intermarché start het project Koursavelo waarbij klanten fietsen kunnen huren voor 48 uur met koeltassen. DHL Express heeft onlangs twee nieuwe fietsroutes in gebruik genomen in Nederland. Met Amsterdam-Zuid WTC en Haarlem komt het totaal op dertig routes in vijftien steden. Ook de koeriers in Athene bezorgen sinds kort per fiets. Fedex gebruikt elektrisch aangedreven trikes voor de bezorging in Parijs.

Website: Logistiek.nl

Geen opmerkingen: