dinsdag 24 december 2013

Warm aankleden voor op de fiets

Nu de temperaturen steeds verder dalen, wordt het fietsen ook steeds kouder. Hoe pak je jezelf lekker in om toch warm van A naar B te komen? Bekijk hier de tips van fietsen123!

De winter is officieel ingetreden en de temperatuur blijft maar dalen. 's Ochtends op de fiets wordt het steeds kouder om bijvoorbeeld naar het werk te fietsen. Maar toch zijn er verschillende manieren om uzelf warm aan te kleden. Zo blijft u op de fiets lekker warm en heeft de koude winter geen vat op u!


Onderkleding
De bekende thermo onderkelding zorgt ervoor dat het transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Tevens houdt deze kleding de lichaamswarmte vast. Hierdoor blijft het lichaam droog en op de juiste temperatuur. Bij erg koud weer kunt u ook twee dunne thermoshirtjes over elkaar dragen. Tussen de lagen van de kleding vormt zich dan een warm luchtlaagje.

Fietsjack
Bij bovenkleding is het ook van belang dat deze goed ademend is. Zo kan het vocht van het lichaam worden weggevoerd. Een goed windjack bevat drie belangrijke eigenschappen: het jack is winddicht, regenbestendig en voert vocht goed af. Bij een fietsjack is het vaak zo dat de stof zo geweven is dat het transpiratievocht door laat maar de regendruppels buiten houdt. Dit komt omdat zweetdruppeltjes veel kleiner zijn dan regendruppels.

Regenkleding
Goede regenkleding is natuurlijk regenbestendig, winddicht, ademend en heeft soms de mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Toch zijn deze eigenschappen voor een regenpak moeilijk te combineren. Alleen bij dure regenpakken zul je deze combinaties in geslaagde vorm aantreffen. Bij minder dure pakken zal u een keuze moeten maken tussen regenbestendig/winddicht pak. Houdt bij de aanschaf van een regenpak ook rekening met de grootte tijdens het vervoer, het gewicht en de aanwezigheid van bijvoorbeeld reflectorstrepen.

Handschoenen of polsmofjes
Om de handen warm te houden zijn er de beroemde handschoenen. Deze zijn er in verschillende soorten. Vaak zijn handschoenen gemaakt van stof en katoen. Maar er zijn ook handschoenen die gemaakt zijn van waterafstotend materiaal.

Wanneer u een handschoen niet fijn vindt, heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor de polsmofjes. Dit zijn een soort handschoen, alleen zijn de vingertoppen ontbloot. Dit zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld meer grip heeft op het stuur of sleutels.

Overschoenen
Wanneer je gaat fietsen en de temperatuur daalt beneden de 5 graden is het mogelijk dat je na verloop van tijd bevoren voeten begint te voelen. Het gebruik van overschoenen is daarom al snel geen overbodige luxe. Overschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en diktes. Deze schoenen beschermen uw voeten tegen de strenge winterkoud en zijn waterafstotend en waterdicht.

Fietssokken
Als u meerdere sokken aan heeft tijdens het fietsen is het wel belangrijk dat u voldoende bewegingsruimte overlaat tussen de tenen. Zo blijft de bloedsomloop van je voeten voldoende. Ook vormt er zo een warm laagje in je schoenen. Zo blijven de voeten lekker warm.

Muts of hoofdband
Bij een snijdende wind is het verstandig om een muts of hoofdband te dragen. Een muts beschermd uw hoofd tegen de winterse koud en voorkomt hoofdpijn.

Nog enkele tips...

Zorg er altijd voor (ook als je dik bent ingepakt) dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers. gebruik reflectoren en controleer of uw fietsverlichting nog in orde is.
Als er een harde gure wind staat is het nog kouder, houd hier rekening mee.
Zorg ook bij mist of zware regenbuien dat u goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.
Zorg dat de fiets in goede staat en goed onderhouden is.

Website: Fietsen.123

Geen opmerkingen: