vrijdag 13 december 2013

Welkom op aangepastwielrennen.nl

Welkom op het platform voor aangepast wielrennen. Hier vindt u informatie over de verschillende vormen van aangepast wielrennen en het benodigde materiaal hiervoor. Als verlengstuk van KNWU.nl is deze site tevens een informatieportaal met updates via social media, foto’s en video’s.

Wat is aangepast wielrennen?

Onder het motto ‘Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet’ is het voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking prima mogelijk om de wielersport te beoefenen op een aangepaste racefiets, tandem, driewieler of in een handbike. Welkom in de mooie wereld van het wielrennen!




Tricycling (T)
Definitie

De tricycle (driewieler) is een fiets met drie wielen van gelijke diameter. Het voorwiel is bestuurbaar. De achterwielen worden aangedreven door een systeem bestaande uit pedalen en een ketting.
Categorieën

Verdeeld in 2 klassen; wielrenners met een zware CP-aandoening (bijvoorbeeld spasmes), waarbij de handicap zo groot is dat ze op een driewieler rijden om hun evenwicht te bewaren.



Handbiken (H)
Definitie

Een handbike is een vast-frame driewielige fiets die met het bovenlichaam wordt aangedreven. De renner kan hierbij twee houdingen aannemen: liggend en knielend. Het open frame van de handbike heeft een buisvormige constructie die voldoet aan de algemene beginselen van de UCI-bouw voor fietsen. Een uitzondering hierop is dat de frame buizen niet recht hoeven te zijn. Daarnaast mag de diameter van de framebuis voor de zitting of rugleuningconstructie het maximum (zoals gedefinieerd in de algemene beginselen van de UCI) overschrijden. Het gebruik van de aankoppelbare handbike is niet meer toegestaan in het NHC-wedstrijdcircuit vanwege het te grote snelheidsverschil met de vastframe handbikes. Deze groep start apart.

De handbike wordt door één persoon aangedreven door middel van een crankstel en conventionele fietsaandrijving (crankarmen, tandwielen en de ketting. Het voorwiel van een handbike wordt bestuurd door handgrepen die de voetpedalen vervangen. Het enkele wiel die aan de voorkant van de fiets geplaatst is kan een andere diameter hebben dan de dubbele achterwielen.

Binnen het handbiken heb je 2 posities; liggend en knielend.
Categorieën

Verdeeld in 4 klassen; voornamelijk voor wielrenners in een rolstoel. De H1 klasse is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H4 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie). Deze categorie rijdt in een hand aangedreven fiets.

Handbike H1 onderverdeeld in MH1 en WH1 Waarbij de mannen bij de EHC zijn onderverdeeld in categorieën 1.1 en 1.2 Handbikers met verminderde arm/hand functie.

Handbike H2 onderverdeeld in MH2 en WH2, welke beide weer zijn onderverdeeld in categorieën 2.1 en 2.2
Handbikers met een breuk van de wervelkolom tot thoracaal 9/10.
Handbike H3 onderverdeeld in MH3 en WH3
Alle overige handbikers in een liggende houding, waarbij het gebruik van een kniezitbike belemmeringen oplevert.
Handbike H4 onderverdeeld in MH4 en WH4
Alle overige handbikers in een kniezit-bike. (RRCN)
Handbike HO
Open divisie voor valide en niet-geclassificeerde atleten.




Tandems (Blind=B)
Definitie

De tandem is een voertuig voor twee fietsers, waarbij de renners dezelfde houding aannemen als op een traditionele wielrenfiets. De voorste renner wordt ‘piloot’ genoemd en bestuurt het voorwiel. De achterste renner – de ‘stoker’ – heeft doorgaans een visuele beperking. De tandem heeft twee wielen van gelijke diameter die voldoen aan de algemene beginselen van de UCI-constructie voor fietsen. Het achterwiel wordt aangedreven door een systeem bestaande uit pedalen en kettingen.
Categorieën

Ondergebracht in 1 klasse; wielrenners met een visuele beperking tot sporters die volledig blind zijn. De tandem wordt bestuurd door een valide wielrenner. De visuele beperking van de stoker verschilt: van geen licht waarnemen in een van beide ogen tot aan de gezichtsscherpte van 6/60 en/of gezichtsveld van minder dan 20 graden. Bij het bepalen van het visuele vermogen wordt gekeken naar het beste oog met de beste correctie. Dit betekent dat atleten die gebruik maken van contact- of corrigerende lenzen hierop worden ingedeeld, ongeacht zij deze lenzen tijdens de koers dragen.


Website: Aangepast Wielrennen

Geen opmerkingen: