donderdag 8 november 2012

Succesvolle demonstratie fietsersairbag

Combinatie fietsersairbag en automatisch remmen biedt veel potentie voor bescherming kwetsbare verkeersdeelnemers

Vandaag, donderdag 8 november is op de Automotive Campus in Helmond een succesvolle demonstratie gegeven van een speciale fietsersairbag. Deze airbag is het resultaat van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond naar de verbetering van de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers. Onder ruime belangstelling van internationaal publiek, waaronder verschillende autofabrikanten, werd een dummy op een fiets met 40 km per uur aangereden door een personenwagen uitgerust met de airbag. De airbag activeerde succesvol zodat het hoofd en bovenlijf van de dummy goed opgevangen werden.



De laatste jaren overleden jaarlijks gemiddeld bijna 100 fietsers en 50 voetgangers als gevolg van een ongeluk waarbij een auto betrokken was. Het onderzoek toont aan dat met een combinatie van automatisch remmen en de airbag ongeveer 70 fietsers per jaar en 30 voetgangers per jaar het ongeluk had kunnen overleven. Bij het aantal ernstig gewonden worden soortgelijke resultaten verwacht.
Het zal waarschijnlijk nog zo’n vijf jaar duren voordat auto’s te koop zijn waar dit systeem ingebouwd kan worden.

Project achtergrond

In opdracht van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de Fietsersbond onderzocht het SaveCAP consortium van bedrijven wat de meest geschikte oplossingen zijn om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers te verminderen. Auto's uitrusten met een automatisch remsysteem en/of een airbag op hun voorruit bleek de meeste potentie te hebben. Deze kennis wordt nu beschikbaar gesteld aan de auto-industrie. Het ministerie stelde ruim 2 miljoen euro beschikbaar om zo'n 'fietsersairbag' te ontwikkelen. Ook de Zweedse overheid droeg 3 ton bij.

In dit project werkt TNO samen met de Nederlandse Fietsersbond, Centraal Beheer Achmea en het Zweeds-Amerikaanse bedrijf Autoliv (producent van airbags).

Website: TNO

Geen opmerkingen: