woensdag 14 november 2012

Super Prestige Veldrit Gieten: topsport en entertainment.

Zondag 25 november staat Gieten weer in het teken van de Internationale Super Prestige Veldrit. Voor de 37e keer wordt een veldrit georganiseerd, waarvan inmiddels 24 edities met de status Super Prestige. Zoals gewoonlijk mag het publiek verwachten dat alle wereldtoppers aan de start komen. De organisatie is er ook dit jaar weer in geslaagd om bij alle 5 categorieën de absolute top naar het Drentse te halen.

Om 10.00 uur wordt gestart met de nieuwelingen met als grote favorieten Pascal Eenkhoorn en Max Gulickx. Beiden hebben inmiddels vele wedstrijden in Nederland en België gewonnen. Max Janssen en Bram Oosterman zullen de Gieter eer hoog moeten houden.

Vervolgens komen om 10.45 uur de dames aan de start. Het peloton wordt hier aangevoerd door alleskunner Marianne Vos. Zelf heeft ze Gieten al een paar keer gewonnen maar ze is natuurlijk het meeste bekend als renster die in één jaar Nederlands kampioene werd, maar ook nog eens wereldkampioene veldrijden, wereldkampioene op de weg en Olympisch kampioene. De organisatie is er dan ook trots op dat Marianne haar seizoenstart in het veld juist in Gieten maakt. Naast Marianne zijn Helen Wyman (Gr.Britannië), Sanne van Paassen, Sabrina Stultiens, Belgisch kampioene Sanne Cant en veelvoudig wereldkampioene Hanka Kupfernagel (Duitsland) de grootste favorieten voor een podiumplaats. De strijd tussen de huidige wereldkampioene Marianne Vos en veelvoudig ex-wereldkampioene good-old Hanka Kupfernagel beloofd spektakel op te leveren. Beiden zijn zowel op de weg als in het veld wereldkampioen geworden. Lokaal favoriete is de jeugdige Esmée Oosterman, de huidige districtskampioene.



Bij de junioren komen vele Nederlandse en Belgische renners aan de start met wereldkampioen Mathieu van der Poel als topfavoriet. Martijn Budding en de gebroeders Rick en Niels Goeree zullen van Nederlandse zijde voor een podiumplaats strijden.

De Beloften starten om 13.15 uur met deelname van de gehele wereldtop. Diverse Nederlandse toppers maken kans op het podium maar zullen geduchte tegenstand krijgen uit België, Frankrijk, Denemarken en Tsjechië. Ook hier gaat een zoon van Adrie van der Poel als één van de grootste favorieten van start. David van der Poel behaalde in Hamme-Zogge recentelijk zijn eerste grote overwinning en blaakt van het zelfvertrouwen. Van Nederlandse zijde mag verder veel verwacht worden van Mike Teunissen (al enige fraaie overwinningen) , Michiel van der Heijden, Corné van Kessel en de beide Drentse troeven Gert-Jan Bosman en Tijmen Eising. De grootste concurrentie voor de Nederlanders zal komen van Laurens Sweeck, Wout van Aert en Wietse Bosmans uit België. Een geheel Nederlands podium is zeker niet uitgesloten.

Om 15.00 uur dan de categorie voor de eliterenners. Wereldkampioen Niels Albert start hier als één van de kanshebbers. Sven Nijs heeft dit seizoen echter al vele keren bewezen dat hij de concurrentie met de huidige wereldkampioen aan kan en hij is in Gieten al vele keren tot winnaar uitgeroepen. Sven Nijs en Gieten hebben blijkbaar iets met elkaar. Beide Belgische toppers zullen echter geduchte tegenstand ondervinden van landgenoten Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Bart Aernouts, Bart Wellens en Rob Peeters. Radomir Simunek uit Tjechië zal in Gieten ook zeker willen vlammen temeer daar de wedstrijd in Gieten is vernoemd naar zijn overleden vader en ex-wereldkampioen: Memorial Radomir Simunek. Julien Taramarcaz zal het veldrijden in Zwitserland weer meer glans moeten geven. Jarenlang kwamen Zwitsers niet in de top van de uitslagen voor, maar de jeugdige Taramarcaz bewijst wekelijks zijn groeiende vorm en heeft al hele mooie uitslagen behaald. Hetzelfde mag gezegd en verwacht worden van de Franse kampioen Aureliën Duval.

Nederland speelt sinds kort gelukkig ook weer mee bij de eliterenners. Verantwoordelijk hiervoor is wereldkampioen beloften Lars van der Haar. Hij is nog belofte-renner maar heeft aangetoond dat hij de strijd met de grote mannen inmiddels aan kan. De eerste podiumplaatsen zijn reeds behaald en Lars heeft de afgelopen jaren bewezen dat het parkoers aan de Hondsrugweg hem zeer goed ligt. Hij kan voor eigen Hollandse publiek de Belgische hegemonie wellicht onderbreken door alle grote kleppers achter zich te laten en zo zijn eerste grote zege te behalen. Hij zal dan Richard Groenendaal (in 2005 winnaar) aflossen als laatste Nederlandse winnaar van de veldrit in Gieten.
Naast van der Haar zullen de Nederlanders Twan van den Brand, Thijs van Amerongen, Patrick van Leeuwen, Niels Wubben en good-old Gerben de Knegt voor top-10 plaatsen mee gaan strijden. Paul Timmer uit Gasselte is bij de elite de streekfavoriet.

Opvallend aan het totale gebeuren is de deelname van alle vier recente wereldkampioenen 2012. Kortom van 10.00 uur tot en met 16.15 uur TOPSPORT met grote letters geschreven.

Website: Gietenwielrennen



Geen opmerkingen: