vrijdag 29 november 2013

SP Assen: terugvorderen zorgfietsen oneerlijk update



ASSEN - Het terugvorderen door de gemeente Assen van zorgfietsen voor mensen met een lichamelijke beperking is een slechte maatregel. Dat vindt de SP in Assen.

Mensen met een beperking kregen van de gemeente, in het kader van de wmo-regeling (de wet maatschappelijke ondersteuning) speciale fietsen met een lage instap en trapondersteuning, zodat ze zich zelfstandig kunnen verplaatsen. Omdat de gemeente bezuinigt op de wmo-uitgaven, moeten veertig mensen hun fiets weer inleveren. De fietsen kunnen ook overgenomen worden, maar dat is volgens SP-fractievoorzitter Jan Broekema voor de meesten niet te betalen, omdat ze 2300 euro kosten. De SP noemt de terugvordering oneerlijk en vraagt zich af of het juridisch wel mogelijk is.

Wethouder Alex Langius vindt het redelijk dat Assen de fietsen terugvordert, omdat dergelijke elektrische fietsen tegenwoordig algemeen gebruikt worden, en ook door andere mensen zelf betaald moeten worden. Volgens Langius hebben de veertig gebruikers met drie maanden voldoende tijd gekregen het karretje voor een redelijke prijs over te nemen, desnoods met een speciale betalingsregeling, maar een aantal wou dat niet.

De SP neemt geen genoegen met het antwoord en komt de volgende raadsvergadering met een motie. Volgens Jan Broekema zijn meerdere partijen verbaasd over de gang van zaken. Broekema vindt dat de regeling alleen moet gelden voor nieuwe aanvragers en niet voor gebruikers die al zo'n fiets hebben

Website: RTVDrenthe

Het niet meer aanbieden van fietsen via de WMO lijkt financieel aantrekkelijk.
Maar als het noodzakelijk is om een aangepaste fiets te moeten gebruiken om jezelf te kunnen vervoeren, en dan niets meer.
Dan zit je thuis, je kunt nergens zelfstandig meer heen, of je moet gebruik kunnen maken van openbaar vervoer, taxi, misschien familie, vrienden.
Die genen die dit beslissen, hebben zelf geen aangepaste fiets nodig, zij hebben een gewone fiets, een auto, en een inkomen om eventueel met het openbaar vervoer te kunnen reizen.
Jij moet maar zien hoe je red, in het ergste geval zit je maar thuis, omdat je nergens meer heen kunt.
Er is niemand die hier om gevraagd heeft, maar iedereen wil wel graag leven, dankzij de aangepaste fiets is dit voor ons een heleboel aangenamer geworden.

Graag hoor ik jullie mening!!!!!!!!!



Assen vordert zorgfietsen toch niet terug



ASSEN - Wethouder Alex Langius van Assen gaat alsnog door de knieƫn en gaat 40 zorgfietsen die in het kader van de wmo zijn verstrekt per 1 januari toch niet terugeisen van de mensen. Dat meldde hij vanavond in de raad.

Daarmee komt Langius tegemoet aan de kritiek van de SP in Assen, die het ongehoord vond dat de elektrische fietsen ineens werden teruggevorderd, terwijl de gebruikers ze als speciale voorziening toegewezen hadden gekregen.

Fout van de gemeente

De gemeente Assen wilde de 40 wmo-fietsen terughalen, omdat een fiets met trapondersteuning tegenwoordig gemeengoed is geworden. Daarom wordt deze fiets in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning niet langer door de gemeente gefinancierd.

Aanvankelijk wilde Langius er niets van weten, om de 40 burgers hun fiets te laten houden, maar door een fout bij de gemeente wordt het besluit nu toch teruggenomen. Er wordt met de mensen een goede afbouwregeling getroffen. De SP had in de gemeenteraad al een motie ingediend, die werd ondersteund door PLOP, CDA, GroenLinks, en de fractie Duut/Prent. Maar door de toezegging van Langius, werd deze teruggenomen.

Geen opmerkingen: